Het is dan bijna zover! De World Wide Developers Conference 2013 gaat vandaag om 19:00 uur Nederlandse tijd van start in San Francisco. Apple trapt de WWDC keynote altijd af met wat cijfers, vervolgd door nieuwe software, producten en ideeën. Met deze artikel willen we u alvast warm maken voor vanavond.

WWDC 2013

Nieuw MacBook Pro, MacBook Air en Mac Pro

Net zoals vorig jaar kunnen we vandaag ook weer nieuwe MacBook’s verwachten. Afgelopen jaar introduceerde Apple The Next Generation MacBook, die beter bekend staat als MacBook Pro met Retina display. Dit jaar kunnen we een nog dunnere MacBook Pro met Retina display verwachten. Naast de MacBook Pro krijgt de MacBook Air en de Mac Pro ook een upgrade.

Apple zal de nieuwe MacBook’s gaan uitrusten met de nieuwe Intel Haswell processors. De Haswell processors hebben een sterke interne grafische kaart, waardoor ze een stuk beter zijn dan de huidige Intel HD 4000 grafische kaart. De nieuwe Intel HD 4600 biedt ondersteuning voor 4K-resoluties, OpenCL, DX11.1, OpenGL4.1.

De nieuwe Intel Haswell processors ondersteunen dus 4K-resoluties, dit betekend dat de MacBook Air theoretisch gezien een Retina display kunnen hebben. We denken dat dit helaas niet zal gebeuren. Hierdoor zal de MacBook Air dikker worden, wat natuurlijk niet de bedoeling is.

Een andere belangrijke verbetering van de Intell Haswell processor is dat de batterijduur flink verbeterd wordt. Sommige websites beweren een verbetering van maar liefst 50 procent.

MacBook Air - MacBook Pro

 iWatch

De iWatch is een van de meest besproken producten van Apple. De iWatch zou op een aangepaste versie van iOS draaien en zou veel weg hebben van een iPod nano en zou als een accessoire voor de iPhone functioneren. Je kunt op de iWatch berichten ontvangen, muziek luisteren en wat kleine handelingen uitvoeren. Volgens eerdere geruchten heeft de iWatch een schermgrootte van 1,5 tot 2 inch en zouden een aantal componenten afkomstig zijn uit de iPod nano.

Als we Ming-Chi Kuo een analist van KGI Securities mogen geloven zal de iWatch pas in 2014 uitgebracht worden. We zullen het straks zien of hij gelijk heeft.

iWatch

iOS 7

De verwachtingen van iOS 7 zijn erg hoog, we verwachten namelijk veel veranderingen op het gebied van interface. Sinds het vertrek van Scott Forstall is Jonathan Ive verantwoordelijk voor het iOS en OS X. Volgens eerdere geruchten zal deze beste man iOS 7 compleet gaan vernieuwen.

Verschillende bronnen noemen de nieuwe iOS 7 zwart, wit en plat. Veel elementen zullen een witte en zwarte look gaan krijgen met minder glanselementen, denk hierbij aan knopjes. Dit zal door het gehele besturingssysteem te merken zijn en maakt een einde aan het skeuomorphism design van Scott Forstall.

Jonathan Ive heeft bijna elke standaard-app voorzien van een nieuwe icoontje en design. Elke app zal de basiskleur wit hebben met een eigen themakleur. Ive heeft al deze apps zodanig aangepast dat het mooi en strak past bij een plat interface.

iOS 7

OS X 10.9

De nieuwe OS X 10.9 zou zich vooral focussen op geavanceerde opties binnen het besturingssysteem. Apple zou ook verschillende ideeën van iOS hebben toegepast in OS X. Denk hierbij aan multitasking, waarbij je een soort app switcher krijgt die we kennen van de iPhone.

OS X 10.9 zou ook een nieuwe versie van Safari krijgen waardoor die nog sneller en efficiënter is.Hiernaast wordt Finder voorzien van tabbed browsing en komt er een mogelijkheid om tags te gebruiken, zodat het zoeken naar bestanden en mappen nog makkelijker wordt. Drastische veranderingen voor het gebruikersinterface, zoals het geval was bij OS X Leopard en OS X Mountain Lion, zullen er waarschijnlijk niet zijn.

OS X 10.9

iRadio

Apple zal vandaag waarschijnlijk ook haar eigen muziek streaming dienst iRadio onthullen. iRadio dienst is vergelijkbaar met de zeer populaire Spotify en Pandora. Met iRadio zou het mogelijk zijn om zelf een radiostation aan te maken die je kunt baseren op een genre of artiest. Je krijgt vervolgens dan muzieknummers voorgeschoteld waarvan de dienst denkt dat je ze wel kunt waarderen.