Eind februari werd de PlayStation 4 aangekondigd, alleen onthulde Sony het uiterlijk van de PS4 niet. De hardware daarentegen werd tot in detail onthuld. Afgelopen dinsdag  kondigde Microsoft tijdens het XboxReveal-evenement in Redmond de nieuwe Xbox One aan. Tijdens het evenement was Microsoft niet echt scheutig over de specs van de Xbox One.

PS4 vs Xbox One

Microsoft liet alleen weten dat de Xbox One een processor met acht rekenkernen krijgt, die de beschikking heeft over 8GB aan ram en 500GB opslagcapaciteit krijgt. Details over het werkgeheugen werden niet gegeven.

De website Wired heeft inmiddels foto’s gemaakt van de binnenkant, daaruit valt af te leiden dat er in de Xbox One een 2133MHz DDR3 Micron-modules is ingebouwd. Ter vergelijking: de PlayStation 4 krijgt 8GB GDDR5-geheugen dat op 5500MHz draait. Daarmee is het werkgeheugen van de Xbox One beduidend langzamer dan die van de PS4.

Beide systemen hebben een geheugenbus van 256 bits breed, maar vanwege het snelheidsverschil heeft de PlayStation 4 een geheugenbandbreedte van 176Gbit/s, terwijl de Xbox One het met 68,3Gbit/s moet doen. Daar staat tegenover dat Microsoft de soc van de Xbox One van 32MB esram voorzien heeft, dat voor een embedded geheugenbandbreedte van 102GBit/s zorgt en dat aanzienlijk kan compenseren als dit geheugen als volwaardige cache dient.

Ook grafisch lijkt de Xbox One het af te leggen tegen de PS4. Net als bij de PlayStation 4 zit op de soc van de Xbox One een gpu die gebaseerd is AMD’s Graphics Core Next. Sony lijkt echter gekozen te hebben voor een opzet met 18 Compute Units, terwijl de Xbox One het met 12 Compute Units moet stellen. Dat zou betekenen dat de Xbox One 768 gpu cores heeft en de PS4 over 1152 cores beschikt. Daarmee zou de PS4 een peak shader throughput van 1.84 teraflops aankunnen, terwijl de Xbox One ‘slechts’ 1.23 teraflops kan verwerken.

Xbox One Binnenkant

via Wired & Tweakers

 • Ap0c NL

  Wat een totaal onzinnig bericht is dit weer. Let the flame wars begin. Hier is echt helemaal niks van waar gewoon. Te hliarisch.

 • Ap0c NL

  Dus je wilt echt beweren dat de Xbox One minder teraflops kan verwerken dan een playstation 3? hahahahahahah OMG! Wat een kinderachtige leugens..

  • lol

   @ Ap0c NL : blijk kan je niet lezen, hij wordt vergeleken met ps4 niet met 3…