Het Russische beveiligingsbedrijf Kaspersky heeft in het verleden al een keer gewaarschuwd dat Apple een mogelijke doelwit zou kunnen zijn van kwaadaardige Malware ontwikkelaars. Kaspersky heeft dus achteraf toch gelijk gekregen. De eerste kwaadaardige Malware app Find and Call is gisteren in de App Store verschenen. De Find and Call app deed zich voor als een onschuldige variant op het adresboek, maar bleek achteraf contactgegevens stiekem te kopiëren naar een server om de contacten vervolgens te spammen met SMS’jes.

De iPhone app Find and Call was wereldwijd verkrijgbaar maar zou voornamelijk de Russische gebruikers gespamd. De beschrijving van de app in App Store was in het Russische geschreven, het zo goed kunnen dat alleen Russische iPhone gebruikers de app hebben gedownload en geïnstalleerd. De Find and Call app is inmiddels verwijderd uit de App Store.

In het verleden hebben we ook zo’n soortgelijke app gezien, die stiekem contactgegevens van gebruikers ging kopiëren naar een server. Apple heeft om deze reden de nieuwe iOS 6 aangepast. In de nieuwe iOS 6 mogen apps niet zonder toestemming van de gebruiker het adressenboek gebruiken.