In de nieuwe OS X 10.8 Mountain Lion is het straks mogelijk om het scherm van je Mac naar je Apple TV te streamen. Video’s streamen naar je Apple TV met AirPlay is op dit moment alleen beschikbaar voor nieuwe iOS apparaten als: iPhone 4S, iPad 2 en de nieuwe iPad 3.

Mac eigenaren die ook graag via AirPlay het beeld willen streamen naar de Apple TV dienen helaas ook te beschikken over een nieuwe Mac. Als je de AirPlay functie in de nieuwe Mountain Lion wil gebruiken dien je over een Mac te beschikken die na 2011 is uitgebracht. Het reden hiervoor is dat Apple zekerheid wil hebben dat AirPlay geen invloed heeft op de gebruikerservaring van de Mac.

AirPlay wordt om deze reden afhandeld door de GPU (grafische chip) in plaats van de CPU (processor). Alleen nieuwe chips lijken in staat te zijn om dit te verwerken. In Mountain Lion wordt het scherm geconverteerd tot een H.264-stream die geschaald wordt en een kleurconversie krijgt van de Mac’s YUV- naar een RGB-kleurschema. Door dat er in de nieuwe generatie Mac’s de H.264-encoding ingebouwd is, is de grafische chip in staat op dit uit te voeren.

Dit zou ook de reden zijn waarom AirPlay niet op oudere iOS apparaten werkt. De iPhone 4S, iPad 2 en de nieuwe iPad 3 hebben immers ook een ingebouwde H.264-encoding in hun GPU’s.