Anonieme bronnen die bij HP en Microsoft hebben gewerkt beweren aan the New York Times dat Microsoft een eigen tablet heeft ontwikkeld uit wanhoop om de iPad bij te houden. Volgens de bronnen was Microsoft ontevreden over het gebrek aan innovatie en inzet bij hardware partners.

Vorige week had Microsoft zijn eerste tablet onthuld. De nieuwe tablet gaat door het leven als Surface. De hardware als de software is afkomstig van Microsoft zelf. In het verleden heeft Microsoft al een keer met HP samen gewerkt aan een eigen tablet, maar HP zou voor goedkope onderdelen hebben gekozen. Hierdoor was de tablet te dik en werd het erg snel warm. Zelfs de hardware en de software werkte niet goed samen. Volgens een toenmalig medewerken van Microsoft had HP het tablet totaal verpest tijdens het productie fase.

Na drie weken had Steve Jobs de eerste iPad onthuld. Apple boekte met de eerste generatie iPad een grote succes. Microsoft was ervan geschokt door de inzet van Apple en de bereidheid om risico’s te nemen.

Microsoft was boos op zijn hardwarepartners doordat zij veilig willen handelen en niet willen innoveren. Aan de andere kant stelden de partners dat Windowslicenties te duur waren en dat het systeem niet was geschikt om touchscreen’s mee te besturen.

Als antwoord komt Microsoft in de herfst van dit jaar met Windows 8. De nieuwe besturingssysteem biedt een betere integratie tussen software en hardware. Naast de tablets van HP, Asus en Acer zal de nieuwe Surface van Microsoft om Windows 8 draaien.

In een reactie laat Microsoft alleen weten dat de partners geen onderdeel zijn geweest van het besluit zelf hardware te ontwikkelen. Uit eerdere berichten bleek dat de bedrijven pas vier dagen voor de persconferentie op de hoogte werden gebracht van Surface.