In maart van dit jaar zijn twee Nederlandse banken het slachtoffer geworden van de cybercriminelen, door middel van geautomatiseerde aanvallen vanaf servers in San Jose, Californië probeerde de hackers voornamelijk zakelijke rekeningen te hacken. Er zijn in totaal 5000 zakelijke klanten van de twee Nederlandse banken getroffen, met een gemiddelde transactie waarde van 1923 euro.

Het doel van de hackers was om zo’n 35,6 miljoen euro van zakelijke rekeningen in Nederland weg te sluizen. Een deel van deze tranacties is door de getroffen banken tegengehouden, maar een groot deel is wel over gesluisd. Welke bedrag er exact buit werd gemaakt is op dit moment nog niet bekend gemaakt door de getroffen banken.

De cybercriminelen hebben een totaal nieuwe techniek toegepast om deze grote bank hack te realiseren, maar gebruikte wel bestaande trojans als SpyEye en Zeus. De hackers hebben aan de trojans SpyEye en Zeus servercomponenten toegevoegd en verregaande automatisering zodat er geen handmatige interventie meer nodig was.

Uit het rapport van McAfee en Guardian Analytics blijkt dat er wereldwijd zakelijke banken worden getroffen door deze nieuwe hack methode. “Naar onze schatting hebben de criminelen tot nu toe geprobeerd tenminste 60 miljoen euro aan frauduleuze afschrijvingen uit te voeren”.