Apple is al een geruime tijd bezig met het ontwikkelen van een kleinere nano simkaart voor de toekomstige iPhone’s en iPad’s. Apple is op dit moment nog in strijd met Nokia BlackBerry en Motorola over de invoering van de nieuwe nano simkaarten. Zij hebben een eigen kleinere simkaart ontwikkeld die als anternatief op Apple’s simkaart kan dienen.

Uit een brief van Apple aan het Europees Telecommunicatie en Standaardisatie Instituut (ETSI), blijkt dat Apple de nano simkaarten door iedere andere fabrikant gratis bruikbaar wil maken. Het is nog niet duidelijke waarom Apple dit nieuwe nano simkaart gratis wil aanbieden.

De nieuwe nano simkaart van Apple is nog kleiner dan de huidige micro simkaart. De reden van een kleinere simkaart is dat de simslot minder ruimte in beslag neemt, en in de plaats daarvan betere onderdelen geïnstalleerd kunnen worden. Zo kan bijvoorbeeld ook de iPhone 5 nog dunner worden geproduceerd dan zijn voorganger de iPhone 4S.

De voorstellen van Apple, Nokia, BlackBerry en Motorola zijn ingediend bij ETSI. Het instituut zal deze week stemmen over het mogelijk gebruikte voorstel.