Apple heeft vandaag de nieuwe iPad aangekondigd. De derde generatie iPad is voorzien van een 9,7-inch Retina Display met scherpere tekst en graphics. De resolutie is 2048 x 1536 pixels waardoor foto’s nog mooier worden weergegeven. Met vier keer zoveel pixels als de iPad 2 heeft de nieuwe iPad flink wat power nodig. Dit heeft Apple opgelost door een dual-core A5X-processor ad-coregrafische processor te gebruiken, waarbij de X staat voor viermaal de performance. En voor wie zich afvroeg waar de homeknop is gebleven: die is nog gewoon aanwezig in de nieuwe iPad. De iPad heeft overigens de naam ‘New iPad’ gekregen.

De nieuwe iPad bevat ook een iSight-camera voor videogesprekken. Bij de 5 megapixelcamera is gebruik gemaakt van dezelfde optische technologie als al in de iPhone 4S aanwezig is. Nieuw zijn ingebouwde stabilisatie, 1080p video en ruisdemping.

De nieuwe iPad krijgt ook spraakherkenning met behulp van Siri, zodat je teksten kunt dicteren. Hiervoor is een extra knop aan het toetsenbord toegevoegd, in de vorm van een microfoontje. Je kunt teksten inspreken in het Engels, Frans, Duits en (nieuw!) Japans.

Wat de draadloze verbinding betreft heeft Apple gekozen voor ondersteuning voor 4G-ondersteuning in meerdere varianten: HSPA+ tot een snelheid van 21 Mbps, dual-carrier HSDPA+ tot 42 Mpbs en LTE tot maar liefst 72 Mbps. Maar je moet dan wel een geschikte operator hebben en die is in Nederland nog niet voorhanden wat LTE betreft. In de VS kun je onder andere bij AT&T en Verizon terecht. De nieuwe iPad zal zijn voorzien van een personal hotspot-functie. De iPad ondersteunt de meer draadloze (frequentie)banden dan ooit is vertoont, aldus Apple. Wat de batterijduur betreft kun je nog steeds rekenen op 10 uur batterijgebruik en 9 uur bij gebruik van 4G.

De prijs van nieuwe iPad, die verkrijgbaar zal zijn in zwart en wit, al $499 zijn. Dit is dezelfde prijs als de huidige iPad 2. Ook de andere prijzen voor de versies met hogere opslagcapaciteit (16GB, 32GB en 64GB) en met 3G-functie zijn hetzelfde gebleven: $499, $599 en $699 voor de Wi-Fi-versie en $629, $729 en $829 voor de 3G-versie. Wat de verkrijgbaarheid betreft: op 16 maart 2012 is de nieuwe iPad verkrijgbaar in de VS, Canada, UK, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Japan, Hongkong, Singapore en Australië. Nederland en België zitten NIET bij de eerste lichting landen, maar volgen redelijk snel: vanaf 23 maart kun je de iPad in de Benelux kopen.

De aankonding werd gedaan tijdens een media-evenement in San Francisco waar nog meer grote aankondigingen werden gedaan, zoals een nieuwe Apple TV en directe beschikbaarheid van iOS 5.1. Apple heeft afgelopen kwartaal bijna 15,5 miljoen iPads verkocht. Er gingen meer iPads over de toonbank dan elke willekeurige pc-fabrikant. Apple CEO Tim Cook noemde de iPad tijdens de presentatie de “poster-child” van de post-PC-wereld. Het is een nieuwe productcategorie geworden, die mensen in allerlei aspecten van hun dagelijks leven gebruiken. Dit is volgens Cook gelukt door de iPad het meest geschikte apparaat te maken voor allerlei taken, van internetten tot boeken lezen en e-mail checken.

 • The New iPad

  Routertje Oberhausen op 16 maart jongens?

 • Simon

  Wat zou nou de beste kans zijn om de nieuwe iPad zsm in huis te hebben

  • iPhonemania

   Ik denk op 16 maart richting Duitsland rijden.

 • Denis

  Jammer dat de iPad wel dikker zal worden

  • Otto

   Zal wel door de batterij komen ofzo. Maar ik ga hem wel kopen 😉